Vafle

Dnes Vám přináším nápad na nedělní brunch, který si můžete připravit opravdu bleskurychle, bez lepku, vajec a mléka. Dobrý recept na vafle jsem vychytávala opravdu dlouho. Většinou to ale vypadalo tak, že se nedaly jíst, byly jak žvýkačka, byly tuhé nebo se rozdělily a přilepily na vaflovač z obou stran. Jednoduše – byl to boj.

Trocha historie…

Vafle původně pochází z Francie a Belgie. Připravují se několik způsobů – z kynutého těsta, z nekynutého těsta atd. V dnešní době jsou také populární varianty na špejli nebo v kornoutu se spoustou náplně všeho druhu.  Říká se, že první  vafle v Belgii vznikaly už v 10. století, ale takový ten originální, na celém světě proslulý, oficiálně uznávaný první recept na vafle z Liege pochází z 18.století. Tento recept se připisuje šéf kuchaři místního biskupa, kterému se prý omrzelo jíst jiné, známé sladkosti. Největší BOOM ale vafle zažily po bruselském Expu v roce 1958. Zamiloval si je celý svět a dnes je můžeme najít opravdu všude.

Vaflovač?

Naprosto upřímě –  já vlastním vaflovač z Lidlu a je super. Jasně, na trhu existuje x lepších, ale když jsme ho asi před 5 lety kupovali, protože ho zrovna měli v akci, tak mi ani nějak o super kvalitu nešlo. Pokud si ale chcete pořídit nějaký kvalitnější, doporučila bych Vám Kitchen Aid – to je opravdu záruka kvality.

Náš vaflovač

Kitchen Aid

*není sponzorováno, jen moje doporučení

Vafle vs. palačinky

Jaký je vlastně rozdíl mezi palačinkami a vaflemi? Do vaflí se přidává máslo a cukr.

Pohanka

Pohanka je velice populární přirozeně bezlepková potravina. Dá se koupit v podobě krupice, vloček, mouky nebo také pražená. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Na 100g v suchém stavu obsahuje 343 kcal, 13g bílkovin, 71g sacharidů a 3g tuků. Je také bohatá na vitamíny a minerály. Mimo jiné také pomáhá k odstranění popraskaných žilek v oku, snižuje riziko trombózy, infarktu a mrtvice. Napomáhá při léčení hemeroidů.

Pohanka

 

Vafle

Print This
Serves: 2 porce Prep Time: Cooking Time:

Ingredients

  • 165g pohankové hladké mouky
  • 40g tapiokového škrobu
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez lepku
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 250ml mandlového nebo sójového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • lžička šťávy z citronu
  • lžička kokosového oleje

Instructions

Mléko, šťávu z citronu, javorový sirup a rozpuštěný kokosový olej smícháme a odložíme na  minut. Do misky si přesejeme mouku, škrob, kypřící prášek, sůl a koření. Přidáme odpočatou směs mléka s sirupem, citónem a olejem a smícháme. Vaflovač potřeme trochou kokosového oleje a pečeme do zlatova.

Tip: když do těsta spolu s moukou přidáte 2-3 lžíce kakaa, budete mít vafle lahodně kakaové.

Tip č.2: těsto můžete rozdělit na 2 části, do jedné přidat kakao a do vaflovače dát trochu kakaového těsta a trochu normálního a ndělat si mramorové vafle:)

Dobrou chuť!

Zdroje informací:
http://www.national-geographic.pl/aktualnosci/skad-sie-wziely-gofry
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vafle
http://www.celysvet.cz/recepty-potraviny-pohanka-kalorie-slozeni-nutricni-hodnoty
https://zdrava-vyziva.zdrave.cz/pohanka-nepravem-zapomenuty-vselek/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..