Tikka masala je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Hned po lívancích. Obecně vlastně miluju celou indickou kuchyni. Ale z indický asi nejvíc vede veganská verze paaner pasandy. Příprava tikky je ve své podstatě naprosto jednoduchá a výsledek famozní. Stačí znát ty správné proporce všeho koření a úspěch zaručen. Základem v koření je (logicky) indické kari, zázvor, kmín, kurkuma a česnek. V klasickém receptu se používá smetance šlehání, tu my ale jednoduše nahradíme buďto kvalitním kokosovým mlíkem nebo rostlinnou smetanou(sojová, rýžová…). Zvládne to opravdu každý.

Já jsem si tikku uvařila na cestu na světový pohár, který se koná v polské Zelené hoře. Je super, jak je rychle hotová a parádně zasytí. K ní si můžete uvařit rýži, dát indické placky Naan nebo uvařit jako já quinou. A pokud  Vás už klasická rýže omrzela, můžete si připravit jeera (čti: džíra) rýži, jejíž příprava je taky jednoduchá a výsledek k sežrání, doslovaJ. Stačí na trošce rozpáleného oleje osmahnout lehce uvařenou rýži s kmínem a koriandrem.

Vegan tikka masala

Tisknout
Počet porcí: 4 porce Čas: Náročnost:

Co budete potřebovat?

  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje (slunečnicový, olivový…)
  • 1 lžíce čerstvého stouhaného zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého celého kmínu
  • 1 lžička indického kari
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 větší rajče
  • 1 plechovka krajených rajčat ve vlastní šťávě(400ml)
  • 150 ml kokosového mléka nebo rostlinné smetany
  • 4 porce uvařené přílohy /120g quinoy v suchém stavu, 200g rýže v suchém stavu nebo 4 placky naan/

Postup

Na rozpáleném oleji osmahněte cibulku nakrájenou na drobno, až bude skleněná přidejte kurkumu, kari a kmín a nechte rozvonět. Přidejte česnek, nakrájené rajče, plechovku rajčat a nechte provařit cca 20 minut.

 

Dobrou chuť!

You May Also Like

3 comments

Odpovědět

Vypadá krásně. 🙂 Ukládám a určitě zkusím.

Odpovědět

Děkuju moc!

M.

Odpovědět

Vaše mailová adresa nebude zveřejněna Položky označené hvězdičkou jsou povinné

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..