Já vím no. Je to už celkem ohraný, ale já Vás o to ani tady prostě nemůžu ochudit. Dneska si povíme něco o manioku jedlému, kokosu a pak si dáme ten recept. Recept Vás vlastně už ani snad nemůže překvapit, jelikož ho najdete opravdu všude. Proč tomu tak vlastně je?

Tapioka? Tapioka!

Tapioka, neboli maniok jedlý je kulturní tropická rostlina, která roste zejména v Asii. Původně pochází z Ameriky a pěstoval  se už kolem 4000 př.n.l.  Je základní potravinovou složkou pro více než 500 mil. lidí. Tapioka se dá více méně označit jako škrob. Dá se sehnat v podobě perel, mouky, škrobu nebo vloček. Seženete ji ve zdravé výživě nebo zdravých regálech supermarketů. Nejedná se o drahou záležitost, pytlíček Vás vyjde na 20-30 Kč.

Kokos

Kokos kromě toho, že je strašně dobrý, je také velice prospěšný pro naše zdraví. Obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, E, C tak také železo, vápník, fosfor, vlákninu, nasycené tuky a bílkoviny. Obsahuje dokonce 32% kyseliny laurové, která plní významnou roli při udržování našeho imunitního systému. A jedna zajímavost: Kokosová voda je sterilní. Má složení skoro identické jako krevní plazma a v druhé světové válce se v Pacifiku používala jako transfúze a zdroj plazmy pro zraněné vojáky.

Tapiokový puding aneb hit Instagramu

Jak už jsem výše psala, recept na tapiokový puding je hodně ohraný. Stal se totiž naprostým hitem sociálních sítí. A každá správná insta-friendly blogerka ho má na svém blogu. Není se co divit! Jedná se opravdu o lahodnou záležitost. Já sama si ho občas dopřávám, ale ne až tak často. Jeho výživová hodnota je totiž velmi mizivá co se týče makro a mikro nutrientů. Jako zpestření jídelníčku je to určitě super, ale rozhodně bych to nedoporučovala jíst denně.

Tapiokový puding

Počet porcí: 2 porce

Čas přípravy: do 30 min

Náročnost: velmi snadné

Co budeš potřebovat:

  • 250ml kokosového mléka z plechovky
  • 50g tapiokových perel
  • sladidlo, cca 1-2 lžíce (já používám čekankový sirup, ale můžete použít cukr, med či jiný sirup)
  • voda
  • ovoce na ozdobení (výborné je třeba mango nebo marakuja)

Postup

Postupy jsou tu 2. Jeden pro ty, co jako já většinou nestííhají, a pak pro ty, co si s přípravou jídla dají opravdu záležet. Ale nebojte! Oba způsoby jsou opravdu snadné! 

Postup A pro věčně uspěchané

Kokosové mléko přivedeme k varu, přidáme tapiokové perly a sladidlo a vaříme dokud nedosáhneme požadované hustoty. Dobrou chuť!

Postup B pro opravdové gurmány

Postup je stejný, jen se liší v tom, že si perly na noc namočíme do asi 200ml vody, ráno je slejeme a vaříme jako v postupu A.

Zpětná vazba

Věřte nebo ne, ale vaše zpětná vazba je pro mne velmi důležitá! Pokud tento recept vyzkoušíte a nebo máte nějáké dotazy, a nebo máte něco jednoduše na srdci, obraťte se na mě na mailové adrese magdalena@simplymeatless.cz

Děkuju!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..