Po dlouhé odmlce pro Vás mám daší rozhovor. A tentokrát bude opravdu zajímavý! Vyzpovídala jsem Amálku z Nemléka. Dnes se například dozvíte, co Nemléko do budoucna chystá, jak vypadá běžný pracovní den nemlékaře a jaká byla první příchuť Nemléka.

Nemléko

Nemléko je česká firma vyrábějící rostlinné produkty nahrazující mléčné výrobky. Svoji působnost zahájili na akci Veggie Náplavka, kterou pořádá dvakrát ročně spolek Vegan Fighter. Dnes je velice populární a oblíbenou značkou, jejíž výrobky můžete sehnat po celé České i Slovenské republice.

Logo Nemléka – zdroj: nemléko.cz

Ahoj Amálko a Davide, jsem velice ráda, že jste mé pozvání k rozhovoru přijali. Vedete dnes již velmi známou na českém trhu firmu Nemléko, nabízející čerstvé rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Proto by mne zajímalo, kde se vůbec tento nápad vzal, co bylo takovým tím hlavním impulsem a čí nápad to byl?

Ahoj Magdo, my jsme zas rádi, že bloguješ o rostlinné stravě, protože je moc fajn lidi inspirovat k tomu, že se dá zdravě stravovat i bez masa a mléčných vyrobků a s ohleduplností k přírodě!
Bylo to zejména na popud toho, že nám poctivé rostlinné mléko chybělo v obchodech, když nebyl čas a chuť ho zrovna vyrábět. V té době u nás bylo jen málo značek a nám to domácí chutnalo o mnoho víc. 
Tak se nějak přirozeně stalo, že jsme ho vyráběli pro kamarády a pak jsme se jednou rozhodli s ním vyjet na Veggie Náplavku. No a tam mělo naštěstí úspěch, tak jsme už jen pokračovali :)))

Jaký byl první produkt Nemléka?

Mandlové s 12% madlí, dnes mu říkáme plnotučné a složení je pořád stejné 🙂

První příchuť Nemléka – zdroj nemléko.cz

Po Nemléku jste představili i Nejogurt a později i Nemáslo. Kde berete nápady na nové produkty/ příchutě?

Většinou zkoušíme, co nám nejvíce chutná, nebo jaké kombinace známe třeba z mládí, různě experimentujeme a zkoušíme nové recepty a hodně ochutnáváme. Limitované příchutě jsou pak hlavně inspirované roční dobou 🙂

Nemáslo – zdroj nemleko.cz
Nejogurt – zdroj nemleko.cz

Jak probíhá vývoj a testování nových výrobků a příchutí?

Vaříme a hodně ochutnáváme, většinou děláme taky slepé testy 🙂 Naše kolegyně Anička je chemička a pomáhá nám s recepturou tak, aby se dal produkt vyrobit i ve větším množství.

Jaká je vaše nejoblíbenější příchuť Nemléka a Nejogurtu?

Davidova kakaové mandlové a Amálky káva 🙂 Každý u nás má rád něco jiného, nejvíc ale vítězí bílý Nejogurt jako dresink na pečené brambory 🙂

Jak vypadá Váš běžný pracovní den? Jaké je to být nemlékařem?

Já ještě studuji takže netrávím v práci tolik času,  jako David, ten má cca. 10ti hodinovu pracovní dobu. My jinak pracujeme spolu s dalšími kolegy v kanceláři a další kolegové o patro níž vyrábějí Nemléko, už na to naštěstí dávno nejsme sami a máme spoustu úžasných spolupracovníků 🙂

Plánujete do budoucna nějaké novinky, nebo zatím nechcete nic prozradit?

Plánujeme Nesmetanu na vaření!

Na českém i slovenském trhu je už poměrně velké množství prodejních míst, kde se dají Vaše výrobky koupit. Plánujete se rozrůst i do dalších zemí?

Plánujeme v blízké době Německo, je to ale trošku složitější s dopravou a jazykovou mutací, už to ale vypadá nadějně 🙂

Všechny Vaše výrobky jsou ve skleněných obalech, které se zatím nevratné. Plánujete do budoucna vykupovat zpět prázdné obaly?

Pánujeme je od začátku, ale je to bohužel nákladná záležitost, nejenže je průmyslové zařízení na mytí láhví velmi drahé ale taky celý systém vyžaduje zapojení všech článků – zákazníků, prodejců i dopravy. Budeme se o to ale s přibývajícím objemem snažit dále :))

Co je podle Vás největším benefitem Nemléka oproti ostatním rostlinným alternativám mléčných výrobků?

Neobshuje žádná aditiva – zahušťovadla, aromata a podobné látky, obsahuje velký podíl hlavní složky – mandle nebo mák a místo cukru používame datlovou šťávu. Navíc jsou produkty čerstvé, vyrobené každý týden na objednávku a protože je nezavíráme do krabic, mají taky kratší trvanlivost. Výhodou je snad taky skleněný obal – i když je těžší a náročnéjší na přepravu, je sklo 100% recyklovatelné a šetrnější k životnímu prostředí.

Jak vybíráte suroviny ze kterých vyrábíte vaše produkty? Máte také nějaké kontroly kvality? Pokud ano, jak probíhají?

Vybíráme podle kvality, ceny a snažíme se, aby suroviny co nejméně cestovaly, což není vůbec lehký úkol. Máme štěstí na velmi spolehlivé dodavatele, kteří jsou opravdu mistři v oboru a jejich práce je baví 🙂

Nemléko má také svůj vlastní merch s opravdu vtipnými hláškami. Kde se vzal nápad vyrobit merch a kdo vymyslel hlášky?

Původně jsme chtěli mít týmová trička a o ty pak projevili zájem i naši zákazníci 🙂 Vymýšlel každý z týmu a bylo to původně pro to, že jsme chtěli vyjádřit náš postoj ke stravování. Všechno oblečení je vyrobeno za férových podmínek z biobavlny a my ho nosíme snad každý den 🙂

Vedete také projekt Nemléko pomáhá. Jak projekt funguje a komu pomáháte?

Každé dva měsíce vybereme neziskovku, která se zabývá ochranou nebo péčí o zvířata.  Zvolíme jeden produkt, z jehož prodeje půjdou dvě procenta a k tomu ještě 0,5 % z celkového měsíčního obratu na pomoc dané organizaci. Chtěli bychom tak poděkovat našim zákazníkům a hlavně potěšit ty, kteří to potřebují a snad se taky zmínit o úžasných lidech, kteří svůj čas věnují péči o zvířata, která jsou znevýhodněna většinou kvůli jiné lidské činnosti.

Na svém webu máte také rubriku V kuchyni, kam dáváte recepty a inspiraci jaké mají vaše produkty všerůzné využití. Kdo recepty tvoří a jak vznikají?

Recepty vymýšlí naše kolegyně Bára (https://barborakitchen.wordpress.com) a většinou jsou jejich původní inspirací jídla, která si sami vaříme doma nebo v naší Nemlékárně – máme totiž každý den společné obědy. Chtěli bychom inspirovat k rostlinné stravě ty, kteří s ní začínají a nebo dodávat nápady, pokud nevíte na co máte zrovna chuť 🙂

 

Odkazy:

Neméko

Eshop Nemléka

Nemléko v kuchyni

Neméko pomáhá

Kde koupit

Nemléko na Instagramu

 

 

You May Also Like

Jedem komentář

Odpovědět

To je pěkný rozhovor. Nemléko jsem ještě nevyzkoušela, ale už dlouho po něm pokukuji, takže to chci co nejdříve změnit. Hodně mě zaujala ta nesmetana na vaření. Jsem zvědavá, jak by to v pokrmech chutnalo a určitě to dodá jídlu zas jinou chuť. Tak snad to brzo vydají 🙂

Odpovědět

Vaše mailová adresa nebude zveřejněna Položky označené hvězdičkou jsou povinné

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.