Mrkvový dort | vegan, bez lepku

O původu tohodle lahodného dezertu vlastně moc nevíme. První recepty se objevily v 1. polovině 19. století v jedné francouzké knize, dále pak ve Švýcarsku, kde je mrkvový dort jedním z nejoblíbenějších dezertů na oslavy narozenin. Oblíbenost si mrkváč získal hlavně v Anglii během 2. Světové války. Někteří se také domýšlí, že má mrkváč zakotvený původ v mrkvových pudindzích, keteé se dělaly v oblasti středozemního moře už ve středověku. Ať už ho vymyslel kdokoliv, byl prostě geniální, páč mrkvovej dort je to nejlepší co asi existuje.

Recept z knihy The Art of French Cookery, rok 1827, A B Beauvilliers, zdroj http://www.carrotmuseum.co.uk/carrotcake.html

 

kniha The Cook’s Dictionary, rok1830, Richard Dolby, zdroj http://www.carrotmuseum.co.uk/carrotcake.html

 

Mrkev – původ, její pozitivní přínosy našemu tělu a tak…

Mrkev pochází pravděpodobně z jihu Asie. V 10.stol. se rozšířila do Indie a na východ Středomoří, odkud dorazila ve 12. stol i k nám do Evropy. Oranžovou mrkev ale vyšlechtili až v 17. stol. v Holandsku, předtím byla známa jen černá odrůda. V léčiteství se používá jako močopudný prostředek a při léčení revma a kloubů. V roce 2005 bylo zjištěno, že falkarinol, který je obsažen v mrkvi může snižovat rozvoj rakoviny. Obsahuje hodně vlákniny a vit. A, který je důležitý právě teď v zimě a na jaře a jeho nedostatek se projevuje až  šeroslepostí.

Xylitol…xyli co?

Xylitol je přírodní sladidlo, stejně sladké jako sacharoza, má ale o 2/3 méně kalorií. Vyrábí se z březového dřeva, proto se taky někdy můžete setkat s názvem březový cukr.  Výhodou xylitolu je jeho vlastnost, kde nepůsobí negativně na zuby, naopak, velmi příznivě. Někomu může ale způsobovat lehké zažívací potíže, ale to pouze pokud požije nadměrné množství. Pozor, je ale velmi škodlivý pro psy malých plemen, způsobuje jim totiž hyperglykemii.

Souboj extrakt vs. aroma

Často se setkávám s tím, že někdo nerozená rozdíl mezi extraktem a aromem. Tak si to pojďme uvést na pravou míru. Aroma je zápach či vůně, zatím co extrakt je výtažek či výluh. V supermarketech koupíte něco, co se tváří děsně jako pravá vanilka, ale vanilku to nevidělo ani z rychle jedoucího vlaku. Extrakt se vyrábí ze zrníček z lusku vanilky a lihu. Prosím, pro svoje zdraví, vyrobte si domácí extrakt nebo si těch 30-40 korun za extrakt či lusky připlaťte. 

Nutriční hodnoty na 1/8 dortu: 213 kcal,S 25g , T 9g, B 5g /i s krémem/

Mrkvový dort s

Print This
Serves: 8 kousků Prep Time: Cooking Time:

Ingredients

  • Dort:
  • Mokré:
  • 150g strouhané mrkve
  • 75g strouhaného jablka
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • Štáva z 1 pomeranče
  • Štáva z 1/2 citonu
  • Suché:
  • 170g Doves Farm Plain mouky
  • 50g xylitolu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička lněné mouky /mleté lněné semínko/
  • 60g vlašských ořechů namletých na hrubo (lze vyměnit za jiné oříšky)
  • 2 lžíce lískooříškové mouky (lze vyměnit za jinou oříškovou mouku)
  • Krém:
  • 50g mandlí
  • 50ml horké vody (+ možná nějáká navíc)
  • kapka van. extraktu
  • 1 lžíce xylitolu

Instructions

Smícháme odděleně mokré a suché ingredience, pak spojíme a smícháme. Těsto by mělo být tužší, lepivé, pokud je moc suché, přilijte trošku vody. Pečeme ve formě 18cm na 180°C cca 35 minut, kontrolujeme špejlí.

Krém připravíme tak, že ingredience dáme do mixéru a mixujeme do hladka, popř. přidáváme vodu dle požadované konzistence.

Dobrou chuť!

Notes

Mandle na krém není potřeba předem namáčet, pokud ovšem nevlastníte starý či rozbitý mixér, o kterém víte, že by to nemusel zvládnout. Pak doporučuji namočit do studené vody buďto přes noc, nebo na 2-4 hodiny do vroucí vody. Před přidáním do krému vodu slít a použít samozřejmě čerstvou.

 

 

 

 

 

Zdroje informací :
https://en.wikipedia.org/wiki/Carrot_cake
http://www.carrotmuseum.co.uk/carrotcake.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mrkev_obecn%C3%A1
https://www.dtest.cz/clanek-1241/zelenina-jako-lek-mrkev
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E320
https://www.google.cz/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi2iJbuwPrfAhUK2qQKHdEwAnsQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fwww.manutea.cz%2Fpu-erh-bourbon-vanilka-x1216&psig=AOvVaw1kCz15Y_A5KxSohW44Nw-e&ust=1548009417024422
https://cs.wikipedia.org/wiki/Xylitol
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E967

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..