Dýňové noky

Noky, neboli také špatně vyslovované „gnoči“, jsou malé knedlíčky, podávané většinou jako příloha. Původem jsou z Itálie, odkud se dostaly do celého světa a (skoro) všichni je milují. Klasicky se dělají z brambor, mouky, vejce, vody a soli, ale my si je dnes připravíme v bezlepkové verzi bez vajec. A obměníme brambory za máslovou dýni. Grantuju Vám, že vaše chuťové pohárky expoldují slastí.

Odkud noky pochází?

Noky pochází ze severu Itálie, kde jsou pro pěstování brambor lepší podmínky než pro pěstování obilí.

A kde se vzal ten název?

Název „gnocchi“ pochází nejspíše z italského slova nocca, což znamená kloub. No, popravdě řečeno, nikdy mě to nenapadlo, ale teď když nad tím tak přemýšlím, něco na tom bude.

Proč zrovna máslová dýně?

Dýně máslová, neboli muškátová pochazí nejspíše z Jižní Ameriky. Je dobrým zdrojem vlákniny, vitamínu A a C, hořčíku, vápníku a draslíku.Je lehce stravitelná a neobsahuje žádné alergeny, je tedy vhodná i jako jeden z prvních zeleninových příkrmů pro miminka – kojence.

Dýňové noky

Print This
Serves: 2 porce Prep Time: Cooking Time:

Ingredients

  • 480g krájené, oloupané máslové dýně
  • 70g ovesné mouky bez lepku
  • 50g jemného bram. škrobu /Celiaci pozor na kontaminaci lepkem!!!/
  • sůl, pepř

Instructions

Předehřejeme troubu na  200°C . Do předehřáté trouby dáme péct nakrájenou dýňi. Pečeme cca 35-50 minut, zkrátka do změknutí.  Dáme do velké mísy a rozmačkáme. Přidáme mouku, škrob a sůl s pepřem. Zapracujeme hladké těsto a vymodulujte z něho nočky. Vaříme ve vroucí  osolené vodě cca 90 sekund(dle velikosti nok).

 

 

Zdroje informací: https://www.delallo.com/blog/gnocchi-italys-famed-potato-dumpling/#

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..