Vypilovat recept na domácí tortilly sice chvilku tvralo, ale výsledek stojí za to. Byly to desítky pokusů, zkoušení různých kombinací muk, poměrů oleje s vodou….. ale vyšlo to a tady máte výsledek.

Věděli jste, že tortilla je původem ze Špaňelska? Až později se dostala do Mexika, kde získala velmi na oblíbenosti. Pravá tortilla se dělá správně z kukuřičné mouky. U nás si ji můžete koupit formou polotovarů, ale ty jsou v bezlepkové verzi velmi drahé a ani ne moc dobré.

Domácí torlilly bez lepku

Tisknout
Počet porcí: 5-6 ks Čas:

Co budete potřebovat?

  • 250g mouky Jizerky /zelený obal/
  • 150 ml teplé vody (ne horké!)
  • 50ml olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kypřícího prášku bez lepku
  • pohanková mouka na podsypání

Postup

V míse smícháme suché ingredience, přidáme mokré a vypracováváme hladké tažné těsto. Rozdělíme na 5 částí a každou vyválíme  a podsypáváme pohankovou moukou. Vyválenou placku do tenka smažíme na pánvi na středním ohni z každé strany zhruba minutu. Osmaženou tortillu dáme na talíř, pokapeme trochou vody a přikrijeme pokličkou. Přikrytou ji necháme do té doby, než ji podáváme.

Poznámky

Proces s vodou a pocením pod pokličkou ve velmi důležitý. Díky němu tortilly neztvrdnou a budou hezky měkkoučké.

 

 

You May Also Like

2 comments

Odpovědět

To zní moc dobře. Ráda bych to vyzkoušela, ale odrazuje mě ta Jizerka. Je to taková jakási směs. Mám ale načatou oranžovou (když jsem kámošce zkoušela bezlepkové perníčky). Myslíš, že by se dala použít?
Katka
Kátfoblog

Odpovědět

Ahoj Katko, s tou Jizerkou naorosto souhlasím. Ale používám ji pouze na tortilly a nebo na pizzu. Určitě by to šlo, jen nevím jestli budou tak měkké. Oranžová směs má jen odlišnou recepturu, takže si myslím že výsledek bude podobný 😉
Magdalena❤

Odpovědět

Vaše mailová adresa nebude zveřejněna Položky označené hvězdičkou jsou povinné

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.